Fitch Ratings – Θετικό Outlook για την Ελλάδα και Επενδυτικές Ευκαιρίες

Fitch Ratings – Θετικό Outlook για την Ελλάδα και Επενδυτικές Ευκαιρίες

Μάιος 19, 2025.

Θετικό Σήμα από τη Fitch για την Ελληνική Οικονομία

Η Fitch Ratings διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB-, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό από σταθερό, στο πρώτο της ραντεβού για το 2025. Η απόφαση αντανακλά τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη μείωση του χρέους, και την ανθεκτική ανάπτυξη (2,3% το 2024). Με πλεόνασμα 1,3% και πρωτογενές 4,8% το 2024, υψηλά ταμειακά αποθέματα (36 δισ. ευρώ), και προβλεπόμενη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2030, η Ελλάδα ενισχύει τη διεθνή της αξιοπιστία. Πώς μπορούν οι επενδυτές να αξιοποιήσουν αυτό το θετικό σήμα στην ελληνική αγορά;

Δημοσιονομική Πειθαρχία και Μείωση Χρέους

Η Fitch τονίζει το πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ και το πρωτογενές 4,8% το 2024, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, χάρη σε καλύτερη είσπραξη φόρων και έλεγχο δαπανών. Το χρέος μειώθηκε στο 154% του ΑΕΠ το 2024 από 209% το 2020, η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ χωρών με επενδυτική βαθμίδα. Τα ταμειακά αποθέματα (36 δισ. ευρώ, 16% του ΑΕΠ) καλύπτουν τις λήξεις χρέους για τρία χρόνια, ενώ το ευνοϊκό προφίλ χρέους (μέση λήξη 19 έτη, επιτόκιο 1,5%) μειώνει χρηματοδοτικούς κινδύνους. Η Fitch προβλέπει πλεονάσματα κοντά στο 1% το 2025-2026 και χρέος στο 120% έως το 2030. Αυτή η σταθερότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, υποστηρίζοντας την άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ανθεκτική Ανάπτυξη και Περιορισμένοι Εξωτερικοί Κίνδυνοι

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% το 2024, υποστηριζόμενη από κατανάλωση, αύξηση εισοδημάτων, απασχόληση, και επενδύσεις μέσω του Next Generation EU. Η Fitch προβλέπει ανάπτυξη άνω του 2% για 2025-2026, έναντι 0,4% στην ευρωζώνη. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ (4% του συνόλου) περιορίζουν την έκθεση σε πιθανούς δασμούς Τραμπ, αν και ένα σοκ στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (6,4% του ΑΕΠ) παραμένει υψηλό λόγω εισαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών, αλλά η συμμετοχή στην ευρωζώνη μετριάζει κινδύνους χρηματοδότησης. Οι επενδυτές μπορούν να εστιάσουν σε τομείς που επωφελούνται από την εγχώρια ζήτηση, όπως η λιανική και η τεχνολογία.

Ενισχυμένος Τραπεζικός Τομέας και Διαρθρωτικές Προκλήσεις

Η Fitch αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τον Μάρτιο 2025, λόγω καλύτερου λειτουργικού περιβάλλοντος, υγιών κερδών, και μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs, 12 δισ. ευρώ, 50% του κεφαλαίου Tier 1) διατηρούν έναν στενό δεσμό κράτους-τραπεζών, αποτελώντας ενδεχόμενη υποχρέωση. Η επιτάχυνση απόσβεσης των DTCs θα ενισχύσει την κεφαλαιακή δομή. Ωστόσο, το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και η κληρονομιά της κρίσης χρέους απαιτούν συνεχείς μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που προτείνει το ΔΝΤ (δικαστικό σύστημα, Ε&Α).

Σταθερά Βήματα Προς την Ανάπτυξη

Η αναβάθμιση του outlook σε θετικό από τη Fitch, με αξιολόγηση BBB-, επιβεβαιώνει την πρόοδο της Ελλάδας σε δημοσιονομική πειθαρχία (πλεόνασμα 1,3%, χρέος 154%), ανάπτυξη (2,3%), και τραπεζική σταθερότητα. Η μείωση του χρέους (120% έως 2030), τα υψηλά αποθέματα (36 δισ. ευρώ), και η περιορισμένη έκθεση σε δασμούς ενισχύουν την εμπιστοσύνη. Η παρακολούθηση μεταρρυθμίσεων και εξωτερικών κινδύνων (π.χ. ευρωπαϊκό σοκ) είναι κρίσιμη για την αξιοποίηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

ΠΡΩΤΕΑΣ ΑΕ

 

 

 

 

Ν Κουντουριώτου 19, Θεσσαλονίκη.

[email protected]

+30 2310 402 340

Share this post