Στάσιμη Παραγωγικότητα στην Ελλάδα – Προκλήσεις και Επενδυτικές Ευκαιρίες
Στάσιμη Παραγωγικότητα στην Ελλάδα – Προκλήσεις και Επενδυτικές Ευκαιρίες
Μάιος 21, 2025.
Διαρθρωτικά Εμπόδια και Ανάγκη Μεταρρυθμίσεων
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κρούει τον κώδωνα για τη στάσιμη παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας από την κρίση χρέους του 2010, αποδίδοντάς την σε χαμηλές επενδύσεις, κακή κατανομή πόρων και διαρθρωτικές αδυναμίες. Η συνολική παραγωγικότητα (ΣΠΠ) παραμένει 10% χαμηλότερη από το 2009, ενώ τομείς όπως οι μη εμπορεύσιμες υπηρεσίες (κατασκευές, επαγγελματικές υπηρεσίες, εστίαση) και οι μικρές επιχειρήσεις υστερούν. Το ΔΝΤ προτείνει μεταρρυθμίσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, το δικαστικό σύστημα και την πρόσβαση σε τραπεζική πίστωση ως καταλύτες ανάπτυξης. Πώς μπορούν οι επενδυτές να πλοηγηθούν σε αυτό το περιβάλλον και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά;
Στάσιμη Παραγωγικότητα και Κακή Κατανομή Πόρων
Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα παραμένει στάσιμη, με τη ΣΠΠ να έχει υποχωρήσει κατά 10% από το 2009, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου αυξήθηκε κατά 9,7%. Το ΔΝΤ εντοπίζει ως κύρια αιτία την κακή κατανομή πόρων, που κόστισε 3% του ΑΕΠ ετησίως (2009-2020), ιδιαίτερα σε μη εμπορεύσιμες υπηρεσίες. Παρά την είσοδο νέων, πιο παραγωγικών επιχειρήσεων (ΣΠΠ 10-20% υψηλότερη για επιχειρήσεις <5 ετών), η αργή τους ανάπτυξη, λόγω περιορισμένης πίστωσης και κανονιστικών βαρών, εμποδίζει την ανάκαμψη. Η ελληνική αγορά δείχνει δυναμική, αλλά η στάσιμη παραγωγικότητα απαιτεί από τους επενδυτές να εστιάσουν σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως η τεχνολογία και η ενέργεια.
Δικαστικό Σύστημα – Σοβαρό Εμπόδιο
Το ελληνικό δικαστικό σύστημα είναι από τα λιγότερο αποτελεσματικά στην ΕΕ, με χρόνο εκδίκασης 1.200 ημερών για αστικές υποθέσεις (έναντι 446 ημερών στην ΕΕ), λόγω αυξημένης ζήτησης από αφερεγγυότητες, έλλειψης εναλλακτικών λύσεων (π.χ. διαμεσολάβηση), και ανεπαρκούς υποστηρικτικού προσωπικού. Παρά τον υψηλό αριθμό δικαστών ανά κάτοικο, η κακή διαχείριση καθυστερεί την επίλυση διαφορών, αποτρέποντας επενδύσεις και εμποδίζοντας την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων.
Κανονιστικά Βάρη και Περιορισμένη Πίστωση
Παρά τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα διατηρεί υψηλά κανονιστικά βάρη, με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων νόμων στον ΟΟΣΑ (1997-2009). Οι επιχειρήσεις αναφέρουν τη ρύθμιση ως βασικό εμπόδιο, ενώ η ατελής απελευθέρωση της αγοράς αγαθών περιορίζει την ανταγωνιστικότητα. Η πρόσβαση σε τραπεζική πίστωση παραμένει περιορισμένη λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων και απομόχλευσης, εμποδίζοντας την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Το ΔΝΤ προτείνει αξιολόγηση κανονισμών, μείωση εμποδίων εισόδου στις υπηρεσίες, και κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α).
Μεταρρυθμίσεις για Αναπτυξιακό Άλμα
Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει στάσιμη παραγωγικότητα (ΣΠΠ -10% από το 2009), λόγω κακής κατανομής πόρων, αναποτελεσματικού δικαστικού συστήματος (1.200 ημέρες εκδίκαση), και περιορισμένης πίστωσης. Το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις σε ρυθμιστικό πλαίσιο, δικαιοσύνη, και κεφαλαιαγορά για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων. Οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και εξωτερικούς κινδύνους (π.χ. δασμοί Τραμπ) για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της Ελλάδας σε ένα δυναμικό παγκόσμιο περιβάλλον.
ΠΡΩΤΕΑΣ ΑΕ
Ν Κουντουριώτου 19, Θεσσαλονίκη.
+30 2310 402 340