ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα – Ανησυχία για τον Εμπορικό Πόλεμο του Τραμπ

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα – Ανησυχία για τον Εμπορικό Πόλεμο του Τραμπ

Απρίλιος 28, 2025.

Αβεβαιότητα από τις Εαρινές Συναντήσεις

Οι Εαρινές Συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο 2025, άφησαν τους συμμετέχοντες χωρίς σαφείς απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δασμοί, που επιβλήθηκαν από τις 2 Απριλίου, δημιουργούν παγκόσμια ανησυχία, πιέζοντας την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών. Πώς επηρεάζουν αυτά οι επενδυτές και ποιες είναι οι προκλήσεις που αναδείχθηκαν στην Ουάσινγκτον;

Αποτυχία Διαπραγματεύσεων και Αβεβαιότητα

Οι συναντήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνίες για την άμβλυνση των επιπτώσεων των δασμών (10% παγκοσμίως, 20% στην ΕΕ, έως 145% στην Κίνα). Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δέχθηκε πλήθος αιτημάτων από υπουργούς για καθησυχασμό, αλλά περιορίστηκε σε εκκλήσεις για υπομονή. Παρά τις 18 γραπτές προτάσεις και τις διαπραγματεύσεις με Ιαπωνία και Νότια Κορέα, που ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «παραγωγικές», δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα. Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, Andrzej Domanski, εξέφρασε την ανησυχία ότι η αβεβαιότητα βλάπτει όλους, προβλέποντας «βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πόνο», αντί για το «μακροπρόθεσμο κέρδος» που πιστεύει η κυβέρνηση Τραμπ. Αυτή η στασιμότητα εντείνει τη μεταβλητότητα στις αγορές, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Μειωμένη Ανάπτυξη και Αυξημένος Πληθωρισμός

Το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8% το 2025, χαμηλότερα από τον Ιανουάριο, λόγω των δασμών. Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 4,3% το 2025 και 3,6% το 2026, με σημαντικές ανοδικές αναθεωρήσεις για τις ΗΠΑ και άλλες προηγμένες οικονομίες. Οι δασμοί επιβραδύνουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αυξάνοντας το κόστος εισαγωγών και πιέζοντας τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν υψηλά επιτόκια. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά, τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε «νέα εποχή», με το εμπορικό σύστημα των τελευταίων 80 ετών να επαναπροσδιορίζεται. Η πιθανότητα ύφεσης εκτιμάται στο 37%, αν και πολλοί αξιωματούχοι τη θεωρούν αισιόδοξη, προβλέποντας χειρότερα σενάρια.

Κρίση Χρέους στις Αναπτυσσόμενες Χώρες

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ιντερμίτ Γκιλ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο κρίσης χρέους στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι δασμοί μειώνουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξή τους. Περίπου 50% των 150 αναπτυσσόμενων χωρών είτε αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους είτε κινδυνεύουν, ποσοστό διπλάσιο από το 2024. Αν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί, το εμπόριο συρρικνωθεί και τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, ιδιαίτερα για εξαγωγείς εμπορευμάτων. Ο Reza Baqir, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν, εξέφρασε ανησυχία ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης αυτών των χωρών δεν αποτελεί προτεραιότητα, αφήνοντάς τες ευάλωτες.

Αμφισβήτηση της Ηγεσίας των ΗΠΑ

Ο Τζος Λίπσκι, πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι το πρόσφατο sell-off αμερικανικών ομολόγων και περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια αντικατοπτρίζει διάβρωση της εμπιστοσύνης στις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ. Το δολάριο διατηρεί το καθεστώς αποθεματικού νομίσματος λόγω της εμπιστοσύνης στην ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να ωθήσουν τους εταίρους σε εναλλακτικές λύσεις. Ο Μπέσεντ, αν και υποστήριξε τη συνέχιση της συνεργασίας με ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, επέκρινε την εστίασή τους σε θέματα όπως το κλίμα και η ισότητα, ζητώντας επιστροφή στις βασικές αποστολές (οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη). Η δήλωση ότι η εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα είναι μη βιώσιμη και η ελπίδα για αποκλιμάκωση προσφέρουν μια νότα αισιοδοξίας, αλλά η διάψευση του Πεκίνου για συνομιλίες εντείνει την αβεβαιότητα.

Πλοήγηση σε ένα Ασταθές Τοπίο

Οι Εαρινές Συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέδειξαν την παγκόσμια ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, χωρίς να προσφέρουν λύσεις. Η πρόβλεψη ανάπτυξης στο 2,8%, ο υψηλός πληθωρισμός (4,3% το 2025), η κρίση χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες και η διάβρωση της εμπιστοσύνης στο δολάριο δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον. Οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα με την Κίνα, και να προετοιμάζονται για πιθανή επιδείνωση, όπως προειδοποιούν αξιωματούχοι. Η δήλωση της Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα ότι η μείωση της αβεβαιότητας είναι κρίσιμη για τις επιχειρήσεις υπογραμμίζει την ανάγκη για ψυχραιμία. Μείνετε ενημερωμένοι και ευέλικτοι, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα, αβέβαιη εποχή.

 

ΠΡΩΤΕΑΣ ΑΕ

 

 

 

 

Ν Κουντουριώτου 19, Θεσσαλονίκη.

[email protected]

+30 2310 402 340

Share this post