Πληθωρισμός στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη – Τάσεις και Επιπτώσεις για Επενδυτές
Πληθωρισμός στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη – Τάσεις και Επιπτώσεις για Επενδυτές
Μάιος 02, 2025.
Πληθωρισμός Υποχωρεί, Αλλά οι Δασμοί Δημιουργούν Αβεβαιότητα
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε στο 2,7% τον Απρίλιο 2025 από 3,1% τον Μάρτιο, ενώ στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 2,2%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Παρά την επιβράδυνση, οι υπηρεσίες και ο δομικός πληθωρισμός δείχνουν ανθεκτικότητα, ενώ οι φόβοι για τους δασμούς των ΗΠΑ περιπλέκουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πώς επηρεάζουν αυτές οι εξελίξεις τους επενδυτές και τι μπορούν να περιμένουν από την ευρωπαϊκή οικονομία;
Μείωση Πληθωρισμού στην Ελλάδα και Σταθερότητα στην Ευρωζώνη
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,7% τον Απρίλιο από 3,1% τον Μάρτιο, αν και σε μηνιαία βάση (Απρίλιος έναντι Μαρτίου) σημειώθηκε άνοδος, υποδεικνύοντας μικρές πιέσεις. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,2%, ευθυγραμμιζόμενος με τον Μάρτιο. Η επιβράδυνση στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει ευρύτερες τάσεις αποκλιμάκωσης στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία (2,2%, χαμηλό 7 μηνών), η Γαλλία (0,9%) και η Ισπανία (2,2%). Αυτή η τάση ενισχύει τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, προσφέροντας στους επενδυτές ευκαιρίες σε τομείς ευαίσθητους στα επιτόκια, όπως τα ακίνητα και οι μετοχές.
Συνιστώσες Πληθωρισμού και Ανθεκτικότητα Υπηρεσιών
Στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες κατέγραψαν τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στο 3,9% (από 3,5% τον Μάρτιο), υποδηλώνοντας ισχυρή ζήτηση και μισθολογικές πιέσεις. Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αυξήθηκαν ελαφρά στο 3,0% (από 2,9%), ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρέμειναν σταθερά στο 0,6%. Η ενέργεια, αντίθετα, συνέχισε να αποπληθωρίζει στο -3,5% (από -1,0%), λόγω χαμηλότερων τιμών. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί ενέργεια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ανέβηκε στο 2,7% από 2,5%, υποδεικνύοντας επίμονες πιέσεις. Η ανθεκτικότητα των υπηρεσιών μπορεί να περιορίσει την επιθετικότητα της ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων, επηρεάζοντας τις αποδόσεις ομολόγων και τις αποτιμήσεις μετοχών.
Επιβράδυνση σε Μεγάλες Οικονομίες
Η Γερμανία είδε τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2024, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 0,9%, ενώ στην Ισπανία μειώθηκε στο 2,2% από 2,9%. Αυτή η ευρεία επιβράδυνση υποδηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποδυναμώνονται, ιδιαίτερα σε χώρες με σημαντικό βάρος στην ευρωζώνη. Ωστόσο, η Wall Street Journal σημειώνει ότι η αβεβαιότητα για τους δασμούς των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο και ανεστάλησαν για 90 ημέρες, περιπλέκει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, καθώς η ασθενής ανάπτυξη της ευρωζώνης (0,8% το 2025, σύμφωνα με το ΔΝΤ) εντείνει τους κινδύνους. Οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, καθώς θα επηρεάσουν τις αγορές.
Επιπτώσεις για την ΕΚΤ και τις Αγορές
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού ενισχύει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Απριλίου, με τους επενδυτές να προβλέπουν περαιτέρω χαλάρωση τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η άνοδος του δομικού πληθωρισμού (2,7%) και οι υπηρεσίες (3,9%) μπορεί να οδηγήσουν την ΕΚΤ σε επιφυλακτική στάση, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ απειλούν να αυξήσουν τις τιμές εισαγωγών. Η πιθανή μείωση επιτοκίων από το τρέχον 2,5% θα μπορούσε να τονώσει τις μετοχές και τα ακίνητα, αλλά η αβεβαιότητα για το εμπόριο περιορίζει την αισιοδοξία. Οι αγορές αντέδρασαν με μεικτά συναισθήματα, καθώς οι χαμηλότεροι πληθωριστικοί ρυθμοί στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία ενισχύουν την εμπιστοσύνη, αλλά οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν μεταβλητότητα.
Επενδυτική Στρατηγική σε Περίοδο Αβεβαιότητας
Η μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 2,7% και η σταθερότητα στην ευρωζώνη στο 2,2% τον Απρίλιο 2025 υποδηλώνουν αποκλιμάκωση των τιμών, ιδιαίτερα σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία. Ωστόσο, η άνοδος του δομικού πληθωρισμού (2,7%) και η ισχυρή συνεισφορά των υπηρεσιών (3,9%) διατηρούν πιέσεις, ενώ οι δασμοί των ΗΠΑ απειλούν την ανάπτυξη. Οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από την πιθανή χαλάρωση της ΕΚΤ, εστιάζοντας σε μετοχές και ακίνητα, αλλά πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί λόγω της εμπορικής αβεβαιότητας. Η παρακολούθηση της συνεδρίασης της ΕΚΤ και των εμπορικών διαπραγματεύσεων είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση μιας ευέλικτης στρατηγικής, που θα εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και υψηλού κινδύνου.
ΠΡΩΤΕΑΣ ΑΕ
Ν Κουντουριώτου 19, Θεσσαλονίκη.
+30 2310 402 340