Εμπορικές Διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ
Εμπορικές Διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ
Ιούλιος 01, 2025.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου 2025, όταν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν δασμούς 50% σε σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, με την ΕΕ να προετοιμάζει αντίμετρα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λάτνικ δηλώνουν βέβαιοι για πρόοδο, με την ΕΕ να δείχνει ευελιξία για να αποφευχθεί μια «οικονομικά καταστροφική κλιμάκωση». Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε τομείς όπως ο χάλυβας, τα αυτοκίνητα, οι ημιαγωγοί, και τα φαρμακευτικά, ενώ ο Τραμπ συνεχίζει να επικρίνει την ΕΕ για το εμπορικό της πλεόνασμα.
Πλαίσιο και Χρονοδιάγραμμα Διαπραγματεύσεων
- Προθεσμία και Δασμοί:
- Οι ΗΠΑ, υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, ανακοίνωσαν τον Απρίλιο 2025 δασμούς 50% σε σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, με επιπλέον 25% σε αυτοκίνητα και 50% σε χάλυβα/αλουμίνιο, με ισχύ από τις 9 Ιουλίου 2025.
- Εξετάζονται περαιτέρω δασμοί σε φαρμακευτικά, ημιαγωγούς, και εμπορικά αεροσκάφη.
- Η ΕΕ σχεδιάζει αντίμετρα, αν και δεν έχουν διευκρινιστεί, με πιθανή στόχευση σε αμερικανικά προϊόντα (π.χ., γεωργικά, τεχνολογία).
- Αισιοδοξία για Συμφωνία:
- Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε κλειστή σύνοδο κορυφής ότι είναι «βέβαιη» για συμφωνία πριν την προθεσμία, βασιζόμενη σε νέα πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ.
- Ο Χάουαρντ Λάτνικ, Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων από την ΕΕ, δηλώνοντας «αισιόδοξος» για συμφωνία.
- Στόχοι Διαπραγματεύσεων:
- Η ΕΕ στοχεύει σε συμφωνία επί της αρχής, που θα επιτρέψει τη συνέχιση των συνομιλιών μετά τον Ιούλιο, αποφεύγοντας άμεση κλιμάκωση.
- Οι συζητήσεις καλύπτουν δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια, στρατηγικές αγορές (π.χ., ενέργεια, τεχνολογία), και οικονομική ασφάλεια.
Οικονομικές Επιπτώσεις και Κριτική Τραμπ
- Οικονομικές Επιπτώσεις:
- Οι δασμοί των ΗΠΑ καλύπτουν €380 δισ. (70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, $445 δισ.), απειλώντας την Ευρωζώνη (1,1% ανάπτυξη το 2025, Scope) με περαιτέρω επιβράδυνση.
- Η Ελλάδα, με εξαγωγές $2,5 δισ. προς τις ΗΠΑ (κυρίως τρόφιμα, μέταλλα), θα επηρεαστεί έμμεσα μέσω της ευρωπαϊκής επιβράδυνσης, πιέζοντας την πρόβλεψη ανάπτυξης (2,2%, ΚΕΠΕ).
- Η ΕΕ αντιμετωπίζει πίεση λόγω του εμπορικού πλεονάσματος ($150 δισ. το 2024 έναντι ΗΠΑ), το οποίο ο Τραμπ χαρακτηρίζει «εκμετάλλευση».
- Κριτική Τραμπ:
- Ο Τραμπ κατηγορεί την ΕΕ για εμπόδια στις αμερικανικές εξαγωγές (π.χ., κανονισμοί, φόροι) και θεωρεί την ΕΕ «μπλοκ που εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ».
- Η επιθετική δασμολογική πολιτική του (50% γενικός δασμός, 25-50% σε συγκεκριμένους τομείς) αντανακλά την προσέγγιση «America First», όπως φάνηκε και στις διαπραγματεύσεις με Κίνα και Καναδά.
Στάση της ΕΕ και Στρατηγική
- Ευελιξία ΕΕ:
- Οι ηγέτες της ΕΕ, στη σύνοδο κορυφής, έδειξαν διάθεση να αποδεχθούν ανισορροπία στη συμφωνία (π.χ., περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ) για να αποφευχθεί εμπορικός πόλεμος.
- Η ΕΕ έχει ήδη εξετάσει μείωση δασμών σε αμερικανικά προϊόντα (WSJ), όπως φάνηκε σε προηγούμενες δηλώσεις για ετοιμότητα συμφωνίας.
- Κρίσιμοι Τομείς:
- Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε:
- Χάλυβας και αλουμίνιο: Αντιμετώπιση των δασμών 50%.
- Αυτοκίνητα: Μείωση του δασμού 25% και κανονισμών.
- Φαρμακευτικά και ημιαγωγοί: Εξασφάλιση πρόσβασης σε αγορές.
- Εμπορικά αεροσκάφη: Ενίσχυση συνεργασίας (π.χ., Airbus vs. Boeing).
- Η ΕΕ στοχεύει στη μείωση μη δασμολογικών εμποδίων (π.χ., κανονισμοί ασφάλειας, πιστοποιήσεις) για να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ.
- Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε:
- Οικονομική Ασφάλεια:
- Η ΕΕ ενισχύει τη συζήτηση για στρατηγικές αγορές (π.χ., σπάνιες γαίες, ενέργεια), ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες των ΗΠΑ για εξάρτηση από την Κίνα.
Πλαίσιο και Κίνδυνοι
- Παγκόσμιο Εμπορικό Πλαίσιο:
- Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το α’ τρίμηνο 2025 (BEA), λόγω δασμών και μείωσης κρατικών δαπανών, ενώ η Ευρωζώνη προβλέπεται στο 1,1% (Scope), πιεζόμενη από την εμπορική αβεβαιότητα.
- Η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας (26 Ιουνίου 2025) για σπάνιες γαίες και τεχνολογία δείχνει την τάση του Τραμπ για διμερείς συμφωνίες, αυξάνοντας την πίεση στην ΕΕ.
- Η επανεκκίνηση συνομιλιών με τον Καναδά μετά την ακύρωση του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών υποδεικνύει ότι η ΕΕ μπορεί να πετύχει συμφωνία με παραχωρήσεις.
- Κίνδυνοι:
- Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δασμοί 50% θα πλήξουν το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών, οδηγώντας σε αύξηση πληθωρισμού (3,1% στην Ελλάδα, Scope) και επιβράδυνση ανάπτυξης.
- Η γεωπολιτική κρίση Ισραήλ-Ιράν (Ιούνιος 2025) ενισχύει την αβεβαιότητα, με πιθανές επιπτώσεις στις τιμές ενέργειας (+12% Brent YTD).
Συμπέρασμα
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι αισιόδοξες για εμπορική συμφωνία πριν τις 9 Ιουλίου 2025, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή δασμών 50% από τις ΗΠΑ και τα αντίμετρα της ΕΕ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Χάουαρντ Λάτνικ υπογραμμίζουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, με την ΕΕ να δείχνει ευελιξία σε τομείς όπως χάλυβας, αυτοκίνητα, και ημιαγωγοί. Οι δασμοί καλύπτουν €380 δισ. ευρωπαϊκών εξαγωγών, απειλώντας την Ευρωζώνη (1,1% ανάπτυξη) και την Ελλάδα (2,2% ανάπτυξη, ΚΕΠΕ) με έμμεσες επιπτώσεις. Η επιθετική πολιτική του Τραμπ, που κατηγορεί την ΕΕ για «εκμετάλλευση», πιέζει για παραχωρήσεις, ενώ η γεωπολιτική αστάθεια και η αμερικανική συρρίκνωση (-0,5%) ενισχύουν τους κινδύνους. Μια συμφωνία επί της αρχής μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση, αλλά απαιτεί συμβιβασμούς από την ΕΕ.
ΠΡΩΤΕΑΣ ΑΕ
Ν Κουντουριώτου 19, Θεσσαλονίκη.
+30 2310 402 340