Εξόρυξη πετρελαίου

Οι τιμες του πετρελαιου ανεβηκαν. Ποιες μετοχες θα ακολουθησουν;

Oil FieldΟι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 3 ετών, καθώς ο ΟΠΕΚ σηματοδότησε μια αργή επιστροφή στην κανονική παραγωγή, ενώ η ζήτηση φαίνεται να αυξάνεται κατακόρυφα. Λίγο λιγότερο από δύο εκατομμύρια άνθρωποι πέταξαν με αεροπλάνα στις ΗΠΑ την Παρασκευή της αργίας, ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Ο όμιλος (μαζί με τη Ρωσία) έθεσε περιορισμούς στην παραγωγή πετρελαίου για να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία. Ενθουσιάζοντας τους ενεργειακούς ταύρους, ο όμιλος αποφάσισε την Τρίτη να συνεχίσει την αργή διαδικασία αποκατάστασης της παραγωγής. Στόχος είναι να κρατηθούν εκτός αγοράς 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου το 6% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.

Τι σημαίνει αυτό;

Τα αποθέματα πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί το 2021 μετά από ένα θλιβερό 2020. Η TOGGLE έχει επισημάνει τις θετικές πιέσεις στις τιμές σε εταιρείες όπως η Baker Hughes, μια εταιρεία γεωτρήσεων. Αλλά υπάρχουν και άλλες, μέσω του κύκλου και εταιρείες μικρής έως μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα μπορούσαν να επωφεληθούν, όπως η Marathon oil (MRO), η Suncor (SU) και η Exxon (XOM) – το TOGGLE επισημαίνει ήδη κάποια ιστορικά ανάλογα που προμηνύουν καλό για τις εταιρείες αυτές.

Υπάρχουν και άλλα καλά νέα …

Την περασμένη εβδομάδα, υπό την πίεση ενός ακτιβιστή επενδυτή, η Exxon είδε δύο νέους διευθυντές να διορίζονται στο διοικητικό συμβούλιο. Οι νέοι διευθυντές είναι πιθανό να πιέσουν την Exxon να περιορίσει τις γεωτρήσεις της τα επόμενα χρόνια, τόσο για να εξοικονομήσει κεφάλαια όσο και για να προετοιμαστεί για τη μετατόπιση περισσότερων πόρων προς πολιτικές φιλικές προς το κλίμα. Επιπλέον, ένα ολλανδικό δικαστήριο απαίτησε από τη Royal Dutch Shell (RDS.A) να μειώσει δραστικότερα τις εκπομπές της και οι μέτοχοι της Chevron (CVX) ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες εκπομπές.

Αυτές οι αποφάσεις και οι ψηφοφορίες είναι πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερου πετρελαίου από τις μεγάλες εταιρείες τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα καταστείλει την προσφορά και θα στηρίξει τις τιμές. Κατά ειρωνικό τρόπο, λοιπόν, η ώθηση για καθαρότερη ενέργεια θα ωφελήσει τις … τιμές του πετρελαίου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Μετοχές στο επίκεντρο

Οι παράγοντες εποχικότητας υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική άνοδος στην Pembina (PBA): Η TOGGLE ανέλυσε 10 παρόμοιες περιστάσεις από την ιστορία και, βάσει αυτής της ανάλυσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο παρελθόν, η τιμή της μετοχής σημείωνε ράλι μόλις 5% από αυτό το σημείο κατά την επόμενη εβδομάδα. Αυτή η διορατικότητα έλαβε 7 από τα 8 αστέρια στην ποιοτική μας αξιολόγηση.

Share this post